Vloggen is niets anders dan bloggen waarbij je gebruik maakt van video/filmpje in plaats van tekst met eventueel afbeeldingen of foto’s. Tegenwoordig is het eenvoudig om een vlog op te nemen. Iedereen met een smartphone heeft de mogelijkheid om een filmpje te maken en dat direct via sociale media te publiceren.

De kwaliteit van de camera van de moderne smartphones is voldoende om een vlog te kunnen maken die online publiek zal genereren. Maar bij de kwaliteit van de camera blijft het niet. Er zijn nog vele factoren waar je rekening mee moet houden.

1. Wat ga je daadwerkelijk filmen, is er een logische opbouw waardoor de kijker geboeid blijft tot het einde? Heb je een script?

2. Hoe is het decor? Sluit de omgeving aan op wat je wilt filmen, zodat je boodschap onverstoord overkomt? Is rekening gehouden met de belichting?

3. Is het geluid goed genoeg? Zijn de gesproken woorden verstaanbaar en is er geen ruis? Wordt het geheel ondersteund door een leuk muziekje of geluidseffecten? Geluid is namelijk een belangrijk onderdeel van een filmpje. Is het geluid slecht of past het niet bij de setting, dan is de kans groot dat je boodschap niet overkomt of dat de kijker naar een ander filmpje klikt.

4. Wanneer je jezelf als centraal punt stelt in je vlog, hoe is dan je eigen presentatie? Kun je de kijker meenemen in je verhaal? Niets is erger dan wanneer je naar iemand kijkt, waar je geen binding mee hebt of krijgt.

5. Maak je een instructieblog? Is het verhaal duidelijk en to the point? Hang je niet ondertussen de clown uit met slechte grappen? Wees je bewust van wat je uit wilt leggen.

Vloggen kan een medium zijn dat je veel brengt. Je kan de aandacht van de bezoeker langer vasthouden en je stuurt directer hun manier van denken wanneer je een boodschap over wilt brengen. Via je website, you tube, vimeo, Facebook, instagram, tik tok… et cetera kun je je vlog publiceren. De richtlijnen en effecten van een succesvolle vlog zijn vergelijkbaar met een blog.

Google en sociale media houden van vloggers. Je ziet steeds meer mogelijkheden voor vloggers en zelfs in de zoekmachines van Google wordt het vloggen gewaardeerd met een hogere ranking.

Wil je goed vloggen? Informeer dan vrijblijvend wat je vlog mogelijkheden zijn.